dimarts, 19 de febrer del 2019

Carnaval i FP

Amb el Carnaval s’inicia la gresca i també les ganes de disfressar-se i pintar-se. Els vestits de fantasia i la caracterització d’imatge són dos trets distintius que persones amb ofici ajuden a dinamitzar la festa.  

Sabies que hi ha estudis d’FP que et formen per aquests oficis? Existeixen cicles formatius que t’ensenyen a realitzar efectes especials a través del maquillatge, digital de personatges 2D i 3D o elaborar projectes de caracterització i maquillatge professional. I pel que fa a la vestimenta també hi ha formació on aprens a elaborar prototips de vestits de fantasia. I és que dissenyar noves disfresses i personificar la imatge de les persones pot ser una feina molt gratificant i enriquidora: la creativitat, l’adaptabilitat, el tracte amb les persones... són algunes de les habilitats que pots desenvolupar.

A l’AMB hi ha 44 centres d’FP inicial i 30 a Barcelona ciutat que oferten estudis d’imatge personal entre ells el cicle de caracterització i maquillatge professional. I pel tema de la indumentària només hi ha un centre, aquest de referència, a la ciutat de Barcelona que dóna l’oportunitat de professionalitzar-se en els estudis de tèxtil, confecció i pell. A més, també hi ha formació per a l’ocupació que ofereixen formació especialitzada en aquestes dues famílies i que permeten complementar l’FP inicial.

A continuació es presenta alguna de l’oferta formativa disponible a l’AMB en FP:

 Imatge personal
  • Tècnic/a en Estètica i bellesa
  • Tècnic/a en Perruqueria i Cosmètica Capil·lar
  • Tècnic/a Superior en Caracterització i maquillatge professional
  • Tècnic/a superior en Assessoria d’Imatge Personal i Corporativa
  • Tècnic/a superior en Estilisme i Direcció de Perruqueria
  • Tècnic/a superior en Estètica Integral i Benestar
  • Certificat de professionalitat en Massatges estètics i tècniques sensorials associades
  • Certificat de professionalitat en Cures estètiques de mans i peus



Tèxtil, confecció i pell
  • Tècnic/a en Confecció i Moda
  • Tècnic/a superior en Patronatge i Moda
  • Tècnic/a superior en Vestuari a Mida i per a Espectacles
  • Certificat de professionalitat en Cortinatge i complements de Decoració
  • Certificat de professionalitat en Retocs i adaptacions de peces i articles en tèxtil i pell

En aquests darrers anys la matriculació d’aquests estudis s’ha incrementat. El jovent opta per estudiar aquests estudis.



Si mirem les possibilitats d’ocupació veiem que més enllà de l’anècdota del carnaval les persones que poden estudiar algun d’aquests estudis tenen dues vies d’inserció, d’una banda la d’autocupar-se a partir d’impulsar un projecte propi i, de l’altra, la de treballar per compte d’algú altre. A més, no hem d’oblidar que el cas del sector tèxtil hi ha una potencialitat que el jovent ha de conèixer. La implementació de tecnologies disruptives com la impressió 3D -fabricació aditiva-, la nanotecnologia, o internet de les coses està impulsant el sector cap a teixits intel·ligents, saludables i més adaptables a les necessitats dels usuaris. Aquesta implementació generarà nous llocs de treball que encara no estan identificats però que qui vulgui anticipar-se a les noves ocupacions té un ampli camp per recórrer.


Per contra, si observem el mercat de la imatge personal no cal dir que és un sector a l’alça: la imatge personal de les persones està a l’ordre del dia en la nostra societat fins al punt de ser imprescindible en qualsevol entrevista de feina. Impulsar una marca personal és un dels aspectes que fa el sector estigui a l’alça. A més, és interessant també contemplar altres sectors com les arts escèniques on també es aquests estudis hi tenen espai o bé en el sanitari amb la creació i reconstrucció de pròtesis facials i corporals.  

En tot cas, i concretant en l’ocupabilitat actual cal dir que una de cada dues persones recentment graduats en els estudis d’imatge personal a l’AMB està treballant abans dels 9 mesos després de graduar-se.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Calendari