dijous, 14 de maig del 2020

Diari de abordo: COVID 19, dos mesos d’una nova vida 

laboral i personal

Avui és 14 de maig i han passat dos mesos des que es va declarar l’Estat d’Alarma per la COVID19. El divendres 13 de març l’equip de la Fundació BCN Formació Professional i de la Xarxa Europea FP ens vàrem reunir per a preparar un Pla de Contingència, i per veure com ens podíem organitzar. El dilluns següent ja treballàvem a distància, amb anades puntuals al despatx. Mirant enrere, encara ara sembla impossible...
Abans de la mateixa declaració de l’Estat d’Alarma ja havíem aturat i reestructurat tota la mobilitat in i out. La Xina és lluny, però Itàlia no, i el món, com hem comprovat, es realment global. No ens vàrem aventurar a que cap estudiant de Barcelona i AMB tingués problemes i, vist com ha anat tot, va ser una molt bona decisió. Amb les normatives, ajustos de terminis... tenim tot apunt per a quan la mobilitat d’alumnat i professorat torni a ser viable. I fem tot el possible per tal que les persones no es desmotivin. Som conscients que ens haurem d’adaptar a condicions que, probablement, ja no tornaran a ser les mateixes.
En tots els projectes que fem amb els centres de FP i les empreses i institucions no parem de parlar d’innovació, creativitat, emprenedoria... I, allò de predicar amb l’exemple, això és el que ens ha tocat fer: repensar de dalt a baix tots els projectes i activitats en marxa per tal que podessin continuar.
Els casos més “emblemàtics” han estat el Metròpolis FP Lab i els Premis FP Emprèn i FP Consolida.
En el cas del Metròpolis FP Lab, reptes reals d’organitzacions que resolen alumnat de FP amb un acompanyament en tot el procés de generació i concreció de les idees, hem estructurat on line part dels tallers i activitats complementàries fins arribar a la final i als premis. S’ha incrementat el suport a l’alumnat tant per compensar, si és el cas, mancances digitals com per disposar de més eines de treball. En resum: ens quedarà un projecte molt més escalable, que permetrà arribar a més persones i territoris.
Ens quedem curts quan posem en valor la feina dels equips dels centres de FP. El Metròpolis FP Lab ja estava en marxa però els premis d’emprenedoria encara eren “oberts”, i teníem molts dubtes de com acabaria la convocatòria. Doncs amb 60 projectes, 30 dels quals han aplicat ja en la fase de confinament. Tenim tot el procés d’avaluació pautat, i un acte de “premis sorpresa”..., que tothom es mereix més que mai!
No hem deixat de banda el Pla de Mesures a la Innovació, les empreses simulades (que tindran encara més ressonància en un ensenyament que s’entreveu, com a mínim, cada cop més semi presencial); les taules de formació i ocupació sectorials, etc.
Generar coneixement d’impacte és un dels eixos estratègics de la Fundació. Tot i tothom ens hem hagut de readaptar i aquí ho hem fet de forma que, mantenint l’activitat habitual, comencéssim a elaborar informes, diagnosis, infografies que siguin “útils”en aquesta etapa. Hem obert un nou espai al web: “Informes COVID19”, on hi podrem trobar informació per a la presa de decisions. Elaborarem documents que ens permetin mesurar l’impacte de la COVID19 en el sistema formatiu i mercat de treball metropolità.  El primer document l’hem realitzat arrel de la participació en el CECORE (Centre de Coordinació per a la resposta econòmica, de l’Ajuntament de Barcelona), en l’àmbit de l’ocupació.
Un altre tema que s’ha vist afectat de ple aquests dies és la FP Dual. Ho ha estat tant per l’alumnat que estava a les empreses, com pels que, just abans de les vacances d’estiu s’haguessin hagut d’incorporar en primera fase per al proper curs. L’Ajuntament de Barcelona té actualment 217 persones, i 315 peticions pel curs vinent... Refer tot això, amb un alt grau d’incertesa, es possible gràcies al suport de  la Comissió de Seguiment que conformen totes les parts implicades. La voluntat és que el projecte tiri endavant  i que segueixi sent el cas de bones pràctiques que sempre es cita com a referència en l’àmbit públic.
Administrar i comunicar són dos àmbits estratègics en una organització. En la gestió d’una crisi, amés, es converteixen en puntals. Administrar els recursos, vetllant sobretot per la tresoreria; fer un seguiment exhaustiu i continuat del pressupost. Comunicar interna i externament tot el que fem, ser visibles, fer visibles el que som: una interface dels centres de FP cap el sistema productiu... Dos àmbits transversals de la Fundació que funcionen sinèrgicament amb tots els eixos estratègics. I amb el suport administratiu i la nostra becària d’FP Dual també en teletreball.
I moltes més coses, que no parem!
I aquest paràgraf final és en realitat l’inici de que tot això sigui possible. La Fundació i la Xarxa som un equip petit, de 15 persones. Puc dir (ja em varen comentar quan em vaig incorporar!), que són un equip fantàstic, persones amb iniciativa, autonomia, flexibilitat, col·laboració ..., tot un llistat d’això que en diem competències transversals.
També funcionem pràcticament com únic equip amb persones de l’AMB, de Barcelona Activa, del Consorci d’Educació de Barcelona, de.. i comptem amb l’ajuda dels serveis de l’IMEB, on tenim el nostres espais.
Vaja, ens hem reorganitzat sense tenir els mitjans per teletreballar, però ens en estem sortint perquè, en el món presencial, ja existia una “base”. Ara hem comprovat “de veritat” que l’ús de l’espai i el temps poden ser replantejables, que la flexibilitat pot ser un “bé” per a les persones i les organitzacions, que la situació ideal probablement és una combinació de presència (junts!), amb un grau de flexibilitat. I sempre que el propòsit de l’organització sigui clar i es mantinguin els valors per assolir-lo, amb confiança, això si!
Gràcies!!, i gràcies als prop de 4.500 estudiants de FP dels àmbits sanitaris i de salut que estan donant suport a aquesta crisi; que ens serveixi per a donar a aquestes professions el valor que tenen, i als estudis de FP!!
Neus Pons

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Calendari